Az öt, tíz, húsz legtutibb gyakorlat

... nos, biztosan nem az, amit a fitneszkönyvekből és hozzáértő magazinokból tanulsz meg. Akárhányszor rákattintok a három leghatásosabb hasizomgyakorlat cikkre a neten, vagy öt szuper ilyenolyan gyakorlat Gizikével két oldalon illusztrálva egy magazinban, szinte biztos, hogy csak (a) értetlenül állok előtte, ki az, aki ezeket elolvassa, értelmezi és hasznosítja, vagy (b) felhúzom magam rajta, ha különösen béna, és lerí róla, hogy puszta helykitöltés céljából dobták be a lapba.

Valami egészen magától értetődőt fogok megosztani a téma kapcsán: egy statikus illusztráció és néhány mondatos magyarázat nem nagy segítség abban, hogy szabályosan és hasznosan sajátíts el egy gyakorlatot. Főleg nem, ha azért kattintasz rá avagy olvasod el, mert saját bevallásod szerint is te vagy a célcsoport: néha valamit tornázgatni kellene otthon, nem érsz rá elmenni egy erre dedikált helyre, nem értesz hozzá, milyen gyakorlatsort kellene összeállítani, vagy esetleg még mindig azt gondolod, hogy a hasizomgyakorlatoktól lefogysz hasról. Ha azt feltételezed, hogy ebben a helyzetben segít az, ha kicsit netezel a témában, vagy kinyitsz egy női/férfi magazint, sajnos tévedsz.

Itt elolvashatod, miért nem fogyasztanak a felülések (sem),  illetve azt is megmagyarázom a téma apropóján, miért nem írok én posztokat konkrét gyakorlatokról (és miért nem kellene másoknak sem):

1. Nem látom az állapotodat. (És természetesen a magazinos cikkek írója sem látja.)

Sem az erőnlétit, sem a testtudatodra utaló jeleket. Semmi értelme olyan tuti-faja gyakorlatot javasolni, amelynek talán a rávezető és a pre-rávezető gyakorlatát sem tudod megcsinálni. Nem beszélve arról, hogy az évek során megannyi alapvető hiányossággal találkozom testtudat kapcsán: például melyik a jobb kéz és a bal láb, és hogyan kapcsold ki azt az izmot, amelyiknek semmi keresnivalója nincsen a gyakorlat végrehajtásában.

No meg azt sem látom, hogy mely testtájad olyan gyenge és erőtlen, hogy nagyon nem jó ötlet terhelni. Talán szerinted normális, hogy fáj közben a hátad. Szerintem meg nem.

2. Nem látom, mit csinálsz rosszul. (És természetesen a magazinos cikkek írója sem látja.)

A legelszántabb próbálkozás mellett is megesik, hogy a "szuper gyakorlat" 4-5-6 vetületéből maximum háromra tudsz odafigyelni. (Vagy rosszabb esetben: csupán hármat említenek meg az újságban.) És ha valamit szorgalmasan csinálsz, rögzül. Ha szorgalmasan rosszul csinálsz, rosszul rögzül. Így lesznek a sportártalmak. Vagy éppenséggel azonnali sérülések. És az kinek jó?

3. Nem tudom, tudsz-e szöveget értelmezni. (Vagy adott esetben az újságíró tud-e fitnesz szakszöveget fordítani az angol nyelvű anyamagazinból.)

Lehet, hogy mindent leírok az utolsó ujjperchajlításig, és mégsem áll össze neked a kép. Avagy részlegesen. Avagy nem jól. Lásd kettes pont.

4. Nem tudhatom, hogy nem hagyod-e ki a bemelegítést előtte, és a nyújtást a végén. (Vajon írta az újság?)

Nem fogom ismételni magam, itt és itt is írtam róla, hogy ezek miért fontosak egy sportprogramban. Mint haszontalan idő, vagy haszontalannak tűnő feladat, a fejekből sajnos gyakran kireppen. Nálam a bemelegítés 6-10 perc, a nyújtás szintén. Ha valaki 25 percet szán arra, hogy izmos legyen, vonzó és menő, akkor érdemi gyakorlatra sok nem maradna belőle. (De olvasd el azt is, miért nem ér sokat az a menet.)

5. Egyébként sem fogok olyasmit tolni, ami nem komplex átmozgató program. (Na, ezt meg a 3-4-5 tuti gyakorlat összeírója pont letojja.)

Mondhatod, hogy mit fontoskodom, ha te csak duzzadó bicepszet / szépen ívelt feneket  (szabadon választott) szeretnél, miért ne szánhatnád csupán arra a véges idődet és türelmedet. De a testünk ennél trükkösebben van összerakva, és harmóniára törekszik. Ha bármelyik részen megborul az egyensúly, dominómód borul tovább a többi is. És ha a kapcsolódó izmokra nem szánsz elég figyelmet, a számodra fontos területekből sem tudsz annyit kihozni, amennyit szeretnél.

 

Szóval, ha te is érzed, hogy kezdő vagy a dologhoz, fogadd meg ezeket:

  • Ne állj neki semminek bemelegítés nélkül. A végén ne felejts lenyújtani.
  • Ha mindenáron olcsón és gyorsan akarsz tájékozódni, legalább ne magazinokból, netes cikkekből és könyvekből tedd, hanem internetes videókból. Minimum mozgóképet láss magad előtt. (Megjegyzem: DVD-ellenes is vagyok.)
  • Ha fáj valahol, hagyd abba, mert valamit rosszul csinálsz, vagy a gyakorlat valamiért nem neked való. Nem akkor vagy hős, ha erőlteted.
  • Egy-két DVD áráért egy edző megmutatja neked, hogy csinálhatod jól és szakszerűen, milyen gyakorlat és nehézség való a te teherbírásodnak és állapotodnak. Inkább ne spórolj ezen.
  • Építkezz nyugodtan a könnyebbtől, a kitartás meghozza gyümölcsét. Az esztelenség nem.
  • Ha csak arra való az otthon tornázós fellángolás 2-3 alkalommal, hogy felmutasd, te megpróbáltad, de nem ment, én kérek elnézést...
  • Egyébként meg ha komolyan gondolod, hogy nekiállnál bármi mozgásnak, keress erre egy intézményt meg egy edzőt. (Tudom, az interneten mindenre van iránymutatás, de biztosan házilag kell megépítened azt a bizonyos marsjárót...?) 

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2012.03.03. 21:30 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény mythbusters

110 komment



süti beállítások módosítása