Utazzunk okosan!

A mai poszt akár offtopiknak is tűnhet, de mivel az életmód szerves része a pihenés, az aktív pihenés egyik legjobb módja pedig az utazás, íme pár praktikus tanács, hogy a stresszmentesítés valóban stresszmentes legyen, ha magunk akarjuk szervezni a saját szájízünk szerint. (Az utazási irodákba besétálók, meg a kizárólag strandolók akár ne is olvassanak tovább. Na jó, de. Hátha még egyszer aktuális lesz.)

A fő kérdések: hova, mivel, mennyiért?

A hova utazzunk talán nem tűnik fogós kérdésnek, pedig az. Mindenkinek van néhány "kézenfekvő" úticél a tarsolyában, de emellett érdemes nyitott szemmel-füllel járni, akár a munkahelyi kávézásnál elhangzottakból, baráti beszámolókból, egy-egy újságcikkből vagy könyvből érdemes raktározni néhány tippet, amit majd előhúzhatunk annak fényében, hogy mennyi időnk-pénzünk-energiánk lesz a soron következő alkalommal. Inkább hosszabb legyen az a lista, mint túl rövid. A következőkben leginkább külföldi utakról esik szó - egyszerűen azért, mert ahhoz kell jobban észnél lenni szervezésileg.

Ha megvan az úticél, érdemes utánaszámolni a közlekedési kombinációknak. Számomra rejtély, mennyien kifizetnek egy rakás pénzt repülőjegyre, csak hogy az adott környéken aztán ugyanazon a néhány kilométeren mozogjanak, mert autót bérelni már úgymond drága. A rendelkezésre álló idő függvényében mérlegeljük a repülő (esetleg repülő+autóbérlés), saját autóval eljutás - nagyon takarékos esetben busszal vagy vonattal közlekedés - költséghatékonyságát. Repülőjegyek beszerzéséhez érdemes végigtallózni nem csupán a fapadosok és a légitársaságok akciós kínálatait, de az utazási irodák lekötött charterjáratait is. (Igaz, nekik általában az a biznisz, ha repülőjegyet és programot együtt adnak el, de van eset, amikor már csak kiszórnák a megmaradt helyeket a nagyközönségnek, ilyenkor igazán jól járhatunk.)

Hol aludjunk?

Szálláskeresésre és -foglalásra a legjobb a booking.com oldal. Régebben az ilyen gyűjtőkatalógusokat csak feltérképezésre használtam, és közvetlenül kerestem meg emailben az ígéretesebb szállásokat ajánlatért, de tapasztalataim szerint ma már árban sem versenyképes a közvetlen foglalás, a booking.com pedig magyarítva is elérhető. Leginkább azért hotelfelhozatalban jó, azaz egy-egy európai nagyvárosba bőven kereshetünk minden árban és kategóriában, de egy toszkán farmra megálmodott agroturistáskodáshoz még igénybe kell vennünk a kisebb, helyi idegenforgami irodák vagy közösségek weboldalait.

Bár a booking.com-on remek akciók kifoghatók, azért érdemes fejben tartani, hogy nagy csodák nincsenek: a különböző árkategóriákban a garnitól a luxusig szinte minden pont olyan lesz, amennyibe kerül - a kinézett környék árszintjét pedig negyed óra böngészéssel feltérképezhetjük. Személyes véleményem az, hogy az éjszakai pihenés az utazás során különösen fontos: akár egy hétvégét, akár két hetet haza tud vágni, ha a szállás és az alvási körülmények nem megfelelők, így aztán a büdzsétervezéskor nem érdemes a szálláson spórolni, ha már kicsit is kinőttünk a sokat bíró egyetemista korból. Inkább menjünk olcsóbb vidékre, vagy rövidebb időre, de a "pár éjszakára jó lesz ez" mentalitást ne tegyük magunkévá.

Látnivalók

Sokan biztos azt gondoljátok, hogy az internettel az útikönyveknek befellegzett, de ez nem igaz. Persze, nagyon sok a régi és elavult, sosem korrektúrázott nyomtatott kiadvány, de a világhálón is messziről jött utazási oldal bármit mondhat: sőt, nyilván minden helyi kis idegenforgalmi alakulat célja eladni a saját háza táját, így az utolsó csajágaröcsögei romtemplomról is költ néhány hívogató mondatot, hogy aztán odautazván bosszankodjunk a három darab, gyommal benőtt tégla láttán. Nem említve a fantasztikus női oldalak "top 5 úticél" válogatásait - képzelhetjük, azokat vajon milyen gondossággal állították össze. Szerintem leghitelesebb az Eyewitness Travel (magyarul: Útitárs) sorozat - folyamatosan korrektúrázott, jól priorizálja a látnivalókat, benne vannak a "kihagyhatatlanok" és nem közismert érdekességek egyaránt, és nem elhanyagolható, hogy pontos praktikus információkat tüntet fel (nyitvatartási idők, pontos címek stb.) Itthon is kiadtak belőle elég sokat, de ha az angol nem akadály, kábé könyvesbolti árban kijön egy amazonról rendelés is.

Ha nagyvárosba utazunk, szinte mindenütt van olyasmi, mint a Budapest Kártya: elviekben kedvezményes tömegközlekedést és belépőket kínál, a gyakorlatban érdemes kicsit ráböngészni, mit is tartalmaz valójában. A London Pass például trükkös, hisz impresszíven hangzik az 55 grátisz látnivaló, de ott a legtöbb állami múzeum eleve ingyenes; míg vannak városok, ahol eleget lehet fogni az akciós belépőkön ahhoz, hogy megérje kiváltani. Tömegközlekedésben szinte mindenütt kaphatók turistajegyek, pár napos bérletek, de ha csak a látnivalókra megyünk rá, a hop on-hop off piros buszhálózat Európa bármely jelentősebb városában (és kicsit még a kontinensen kívül is) közvetlenül háztól házig viszi a turistákat.

Talán közhelynek hangzik, de bárhova is utazunk, érdemes kicsit szánni csupán a csavargásra, a "hely szellemének" befogadására, úgy az igazi az élmény. Ha nem is beszéljük a nyelvet, merő udvariasságból igyekezzünk hamar megjegyezni legalább a jó napot - viszlát - kérem - köszönöm szavakat, és bár lehet, hogy utána kézzel-lábbal próbáljuk megértetni magunkat, de a helyieknél mindenütt jó pont legalább egy anyanyelvükön beköszönés.

Enni, inni, mulatni

Persze pénztárca kérdése, hogy miként oldjuk meg a mindennapi betevőt, de legalább egy-két kulináris élményt érdemes beiktatni, hisz ugyanúgy hozzátartozik a "hely szelleméhez" - már persze ha nem a helyi rántott húst kérjük sült krumplival. Az éttermek, vendéglők árszintjének felmérésére én az eszpresszométert alkalmazom: ha az eszpresszó kávé 1 euró(nyi)ba kerül, vagy az alatt, akkor a hely elég olcsó, 1-2 euró között turista középkategória, 2-2.5 eurón felül pedig bazidrága. Persze ez inkább ökölszabály, de ha jártunkban-keltünkben az utcákon legalább a kávéárakat el tudjuk kapni, az ad egy betekintést a környék színvonaláról.

Mediterrán vidékeken érdemes a ház borát és a ház desszertjét kérni az étlapról, nagyot nem tévedhetünk velük, még látatlanban sem. 

Ha pedig véletlenül bármi helyi népünnepélybe botlunk, legyen az buli, körmenet, fesztivál, ne vonjuk ki magunkat belőle - persze nem muszáj a középpontban lennünk, mégiscsak a helyiek a főszereplők, de vérmérsékletünk szerinti csendes vagy kevésbé csendes szemlélődőként asszisztánjunk hozzá, életre szóló élményeket szerezhetünk ezáltal.

Utazni jó!

És persze nem csupán enni, inni, punnyadni lehet az utazgatás közepette, kis odafigyeléssel tudunk valamit mozogni is. Sőt, hallottam valakiről, aki még egy stretching videót is felvett anno nyaralás közepette, és közzétette az érdeklődőknek Facebookon, emitt. Egy nyaralási emlék, ami bármikor hozzáférhető.

 

 

 

 

 

 

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.10.02. 11:30 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény nyaralunk

22 komment



süti beállítások módosítása