Wii Fit: házibuli, kis fit plusszal

Kaptam kölcsönbe Wii Fit Plus-t, mert igen, helló, Szöszkeboszi vagyok, kütyümániás, és a reptéren is  Wired-et veszek Oprah magazin helyett. In medias res kezdem azzal, hogy a tesztmenetben egy óra után elfogyott a cérna, és úgy felhúztam magam, hogy a fitneszóra kellős közepén megettem egy adag mozartkugeles-sztracsatellás jégkrémet.

Azoknak, akik nem tudják, miről is beszélek (nem a fagyi részéről): a Nintendo Wii egy játékkonzol, a videojátékok modernebb kiadása, és attól Fit meg Plus, hogy vannak hozzá mozgásérzékelős távirányítók, meg egy balance board (azt hiszem, "egyensúlyozópad"-nak magyarították), és a távirányító helyzete meg a padon  állva az egyensúlyi pontjaid alapján tudja az algoritmus kiszámolni (pontosítok: valószínűsíteni), hogy mit művelsz épp. Beletéve a lejátszóba a Fit programot, a tv képernyőn ott teremnek a gyakorlatok, meg a digitális személyi edződ, és húszmillióan bezabálták a földkerekségen, hogy ez az otthoni workout új forradalma lesz.

Hát izé.

Szóval, tudjuk, hogy nem vagyok kibékülve az otthoni dvdkkel. Szakmailag azért, mert helytelennek tartom, hogy boldog-boldogtalan megveheti (még inkább, hogy kiadhatja, de ebbe ne menjünk bele), és nem hogy személyre és szintekre nincs szabva, de nincs interakció, se hibajavítás, se ösztönzés, se helyettesítő feladatok. Emberileg én bazi unalmasnak találom, repetitív, és idiótán érzem magam a széttologatott bútorok között egy képernyőt bámulva, de ez legyen az én egyéni szocproblémám. Nem is csinálom.

Nos, annyiban előbbre tartunk, hogy a képernyőn tartózkodó (egyébként elég rusnyán rajzolt) edző algoritmusának azért bizonyos visszajelzést adnak a szenzorok. Jó pár gyakorlat van, amiben definitíve érzékeli, hogy nagyjából jó testtartással csinálod-e (egyáltalán: csinálod-e), és nem kevés van, amiben úgy vágod át a gépet (vagy legyünk jóindulatúak: valamit nem helyesen csinálsz és nem veszi észre...) ahogy akarod, hisz az egyensúlyi pontjaid nem mindig árulkodók.

Megpróbálok nem túl szigorú lenni, és zanzásítva összeszedni a tapasztalataimat.

A jó benne, hogy rendszerbe teszi az egészet: csinálsz magadnak egy felhasználót, megméricskél, beírod a célodat (testsúly, persze, mi más), naplózza minden gyakorlatodat, időről-időre tesztel újra (a BMI-n kívül vannak egyensúlyi meg ügyességi tesztek is). Akinek az kell, hogy rendszert érezzen az életében, meg ösztönzi a Big Brotha pillantása, az eljátszogathat a chartokkal, tesztekkel, furkálhatja a lelkiismeret, hogy minden beköszönésnél közli, hogy mikor látta utoljára, ilyesmi. Ha már itt tartunk, szerintem a teszt elég vacak, aki először áll a kütyüre, kábé ügyetlen az egésszel, és nem is érti a feladatok logikáját, elsőre megkapja a vizes lepedőt. Ergo, nem biztos, hogy az újrateszteken azért teljesít bárki jobban, mert fejlődött, hanem mert wii-használati készségben fejlődött. Bár nem tettem fel a pulzusmérőmet, nem találtam neten infót, hogy konnektálni tudna vele, így a számított kalória adatok meglehetős hozzávetőlegesek. (Tudom, tudom, ez is több, mint a semmi, na de ha már kütyüzünk, legalább ezt hadd kérjem számon.)

A Wii-n négyféle gyakorlatcsoport van: jóga, aerob, izomerősítő és egyensúlyi feladatok, és van egy ötödik, a Plus, amit hívjunk mondjuk ügyességinek. Nem számoltam le pontosan, de az aerobban van kábé nyolcféle menet (step, kocogás, box, ilyesmi), a többiben olyan tucatnyi konkrét gyakorlat. Szájbarágósnak szájbarágós: a gyakorlatoknál választhatsz tutorial-t, azaz mindent jól végigmond, ha azt nem kéred, akkor van egy összefoglalása a gyakorlatnak defaultból, és még meg is mutatja az első gyakorlaton, mit kell csinálni. Utóbbi kettő nem ugorható át, szóval itt jutunk el a bevezetőben említett fagyimhoz, ugyanis az addig eltelt 60 percből nettó húsz percet mozogtam, a többiben vagy a menüben nyomkodtam, vagy a virtuális edző szövegeit hallgattam újra és újra és újra. Igen, legyen egy alapos bevezető, de ha ez a cucc rendszeres használatra van tervezve, ne frusztráljuk már a júzert azzal, hogy egy hónap után is végighallgatja ezeket. (A menüben lehet kérni gyakorlatsort, ekkor a tallózás része kimarad. Lehet sajátot is összeállítani, de ahogy láttam, csak aznapra, legalábbis nem volt olyan opció, hogy elmenteni a gyakorlatlistát legközelebbre. Update: nem kell mentés gombot keresni, simán csak megjegyzi az összehúzgált gyakorlatokat. Nem gondolkodom elég szőkén??)

Jöhetnek a gyakorlatok. Azzal kezdi, hogy "mielőtt elkezdenéd, alaposan melegíts be". Ez giga fekete pont. Otthoni edzősszoftvert csinálunk, és ráhagyjuk az otthonedzősökre (bocsi, akinek nem inge...), hogy majd bemelegít?! Na jó, nézzük a rendelkezésre álló mozgásformákat. Az aerobban a boxos tetszett, a step nem nehéz, de unalmas, és ha valami idióta, akkor a zsebünkben a távirányítóval helyben kocogni, vagy épp hullahoppkarika nélkül hullahoppozni. Persze, a pad érzékeli a mozgásodat, és hűen szimulálja, de nekem ez már a neccesen túljapános fíling, ha értitek, mire gondolok.

Az erősítő- és a jógagyakorlati menükben egy-egy tucat amúgy jófajta gyakorlat található (kábé, nem számoltam le). Be lehet állítani ismétlésszámot, de... legyünk őszinték, ennyi gyakorlat huzamosabb ideig nem túl sok. (Oké, biztos változatosabb, mint ugyanazt a néhány dvd-t nézni újra és újra, de egy edző gyakorlatok többtucatját, sőt százait tudja variálni az óráin.) Ide kattintva lehet tallózni néhány gyakorlat között,  és megtapasztalni, ahogy a virtuális tréner instruál. Amúgy az adottságaihoz képest igyekszik felnőni a feladathoz, de önrevízió (és tükör) nélkül nem tudjuk követni a mozgásunkat, rá meg ne hagyatkozzunk azért. Az egyensúly menü már átmenet a vicceskedő-szórakoztató irányba, de ezt nem is rovom fel neki.

Amit a legjobban utáltam: a hangok. Ótejóég. Hol debil mangalány-picsogás, hol meg tesitanárutánérzet sípszó, megspékelve a menük között némi féregjárat-utazós Zs kategóriás hangeffekttel. Még most is lúdbőrzöm, brr.

Ami jó: a Plus menü ügyességi játékai. Egyensúly, ritmusérzék, reakciókészség fejlesztésére alkalmas és tényleg szórakoztató gyakorlatok. De nevezzük nevén: játékok. Egy kis otthoni szórakozásra, vagy unalmas házibuli felrázására abszolút alkalmas (például Segwayt vezetni, na az valami marha viccesen néz ki külső szemmel), de ezeket ne hívjuk már fitneszprogramnak. Mindenesetre a már említett fagylalt után a wii-élményt az mentette meg számomra, hogy rábukkantam a ritmikus kungfu nevű, ütemérzéket javító játékra, és ottragadtam.

Amit még tudni kell az új generációs otthoni tornázásról, hogy nem húzhatjuk meg magunkat két szék és a hátratolt kanapé között. Elég tisztességes nagyságú térre van szükség a sok ki-le-oldalra lépős, hadonászós dologhoz, plusz egy értékelhető méretű képernyő sem árt. Mivel az értékelhető méretű képernyők kanapémagasságban szoktak elhelyezkedni, vagy lefelé bámulunk végig, vagy még nem árt pár méter további szelet a nappaliból, hogy távolabbról nézzük. Illetve, én folyton próbáltam a tükör látószögébe helyezkedni (értelemszerűen lehetetlen teljes sikerrel), szóval azért egy nagyobbfajta tükör sem árt a közelben, ha látni akarjuk, mit csinálunk.

A teljes pakk (konzol távirányítókkal+egyensúlypad+szoftver) olyan 50.000 Ft, ha valakinek már van Wii konzolja, akkor kiegészítőként a Fit Plus (a pad+a szoftver) 25.000 Ft-ot kóstál. Tudom, kegyetlen vagyok meg minden, de szerintem ez a tipikusan borítékolható kudarc esete, amikor valaki meggyőzi magát, hogy inkább kifizeti erre akárhány havi bérlet árát, mert majd ezt biztosan csinálni fogja, a bérletet meg úgysem járja le... Azért kommentben nyugodtan fedje fel magát, akinek a Wii Fit megváltoztatta az életét. (Dame Helen Mirrennek félmilláért, fontban, megváltoztatta. Nem szégyen az.)

Amúgy meg szórakoztatóelektronikai kütyünek ennyiért alkalmi vétel, egy csomó plusz játékprogrammal, csak ne áruljuk akkor fitneszcélú eszköznek, lécci. Egy fokkal kíváncsibb leszek még az Xbox Kinectre. (Xbox: ugyanolyan konzol, mint a Wii. Ő nem paddal operál, hanem mozgásérzékelős webkamerával - Kinect -, ami azért cseppet több infót ad 3D-ben a testtartásról, mint az, hogy hol tartjuk az egyensúlyi pontunkat.) Ez még megmentheti a fitneszjátékkonzolok reputációját a szememben, mert amúgy már az űrben utazunk meg minden, itt vannak az AI-k, simán lehet, hogy ez a jövő útja,  de ebből a Wii Fit a bénábbik fajta elindulás. Ha a Kinecthez jutok, arról is tudósítok.

Ha nem akarsz lemaradni a következő posztról, itt kérj értesítést:

 

2011.08.08. 08:40 - Szöszkeboszi

Címkék: vélemény kütyü wii fit

22 komment



süti beállítások módosítása